måndag 15 februari 2010

Valpen 9 veckor


Idag var det precis nio veckor sen den här lilla brandgula knodden föddes! Jag har tänkt skriva en liten sammafattning av varje vecka här i bloggen, men längre fram blir det kanske snarare varje månad.

Under de här första dagarna hos oss har valpen utvecklats något enormt! Det är fortfarande svårt att veta hur hennes personlighet verkligen är, för hon ändras verkligen för varje dag och börjar ta för sig mer och mer. Jag har ändå en känsla av att hon är en lite försiktig tös, som hellre dubbelkollar några gånger än kastar sig in i det okända.

Just idag har vi haft två små genombrott med Zoë. På morgonen kunde de ligga bredvid varandra i sängen, och nu på kvällen började de leka kamplekar. Zoë la sig ner och var en exemplarisk lektant, det var riktigt, riktigt hjärtvärmande att se, jag trodde faktiskt inte det om henne

Detta var också dagen som vi gick över helt från torrfoder till färskfoder. Det blev tidigare än planerat, men hon hade ändå slutat äta de hårda kulorna och hennes bajs har sett jättefint ut hela tiden, så det kändes ganska naturligt. Hon blir alldeles vild och galen när hon ser färskmaten!

Vikt: nästan 1,4 kg

Miljö och socialisering: Ännu har vi inte hunnit så mycket mer än att lära känna lägenheten och allt som finns här, samt "kissplatsen" på andra sidan gatan. Katterna var hon positiv till från början och de jagar hon glatt fram och tillbaka här i lägenheten så länge de orkar och har lust. När de tröttnar sätter de sig bestämt på golvet och vägrar springa. Är hon då för ivrig får hon några lätta tassar på huvudet och det tar hon hur bra som helst, ingen rädsla eller upptrappning i upphetsningen utan hon "tar hinten". I förmiddags tog vi en promenad till djuraffären. Valpen låg mest i min famn, men det var mycket spännande dofter, tjattrande fåglar och gullande människor där inne. Jag har också börjat borsta med karda och borste när hon är trött, hon har fått stå på bord i några sekunder i taget, och vi har klippt klorna på höger framtass under lugna former. Mycket på en dag!

Rumsrenhet: Det blir ett par pölar inne varje dag, men många fler utomhus. Idag hade det kommit en när jag stod i duschen, och senare på dagen sprang hon in i vårt rum och kissade på madrassen där vi sover! Knasfia! När jag sedan satte henne på tidningen sprang hon till mattan och satte sig där för att avsluta. Tsk, tsk, tsk. Vi går oftast ut med 2-3 timmars mellanrum. På natten håller hon sig från ca  22-23 till 5-6.

Ensamhet: Vi har inte satt igång med någon riktig ensamhetsträning ännu, men har börjat lite smått med att hon inte längre får följa med in på toaletten. De första gångerna pep hon i högst tre sekunder, sedan blev det tyst. Men de senaste gångerna har hon inte sagt ett ljud. Jag har också spenderat ganska mycket tid i soffan med Zoë, utan valpen. Även där har hon till en början gnytt lite och stått på baktassarna och sneglat över soffkanten. Men redan efter ett par dagar med den här träningen lägger hon sig nu ganska snabbt under eller bredvid soffan och vilar, tills jag lyfter upp henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar